Apa de trandafiri, o istorioara scurta
Scurt istoric
Uleiul si apa de trandafiri au fost produse prima data de persani, care infuzau cu ea grasimea de oaie, folosind-o apoi ca sa dea gust preparatelor (grasimile „transporta”’ foarte bine aromele). Tot ei au inventat martipanul, preparat din migdale pisate si zahar si aromat cu apa de trandafiri.
Cea mai veche reteta scrisa de preparare a apei de trandafiri este una din secolul al IX-lea si provine de la arabi. Acestia au preluat apa de trandafiri de la persani si au invatat s-o prepare si s-o foloseasca la prepararea de bauturi dulci si deserturi.
De la persani apa de trandafiri a fost preluata si de indieni si turci. Prin intermediul arabilor si turcilor apa de trandafiri a patruns in Balcani si Europa Occidentala.
Romanii foloseau apa de trandafiri ca sa improspateze aerul camerelor, iar o parte a negotului egiptean cu Persia era formata din apa de trandafiri.
In Evul Mediu si Renastere era folosita, se pare, ca antidepresiv si ca articol de cosmetica.
In epoca de aur a califatului arab din Bagdad, constructorii de moschei amestecau apa de trandafiri in pasta de mortar, ca soarele puternic al amiezii sa elibereze aroma de trandafiri in locasul sfant. Text preluat
