Ulei de dovleac presat la cald. Pentru inceput sa lamurim un lucru! Care este diferenta intre uleiul de dovleac presat la rece si cel presat la cald? Uleiul presat la rece semintele se folosesc ca atare si este a ca orice ulei presat la rece, amar in afara de uleiul de nuca. La uleiul presat la cald, inainte de presare semintele se prajesc 5-6 minute. Se spune sau se zice ca prin aceasta operatiune se pierd procentual enzime. Haideti sa lamurim problema cu enzimele. Ce sunt acestea? Conform DEX: ( ENZÍMĂ, enzime, s. f. Compus organic de natură proteică, prezent în celule vii, care catalizează procesele de sinteză și de degradare din organismele animalelor, plantelor și microorganismelor, producând și păstrând energie; ferment. – Din fr. enzyme. Deci practic enzimele sunt un FERMENT ) Prin aceasta operatiune uleiul capata un gust o aroma si un miros deosebit. Din acest motiv uleiul de dovleac presat la cald nu este amar. Se preteaza minunat la salate verzi, la o salata de varza murata sau ridichi negre, la niste cartofi copti in cuptor, la o simpla paine prajita cu o cana de ceai, seara, dar mai ales la un ciolan cu fasole. Se recomanda si consumul ca atare o lingura dimineata si una seara, la copii o linguruta. Cam atat! Anuntul este o sinteza de texte din literatura de specialitate